•  
  •  
  •  
  •  

KLJUčNE OSOBE

Analitičari, istraživači, IT znalci, prodavači ... više

MEDIJI O NAMA

Vita 01.11.2013.
Makarska kronika 24.09.2013.
Slobodna Dalmacija 08.08.2013.
Slobodna Dalmacija 03.08.2013.
više

NAŠA
PUTOVANJA
AVANTURE

ŠETNJA ZAGREBOM S TURISTIčKIM VODIčEM

Razgled grada Zagreba s turističkim vodičem ne košta mnogo, možete ga pokloniti sebi, svojoj obitelji, prijateljima iz drugog grada, poslovnim partnerima iz inozemstva. On može započeti u bilo kojoj točki grada: ispred vašeg stana, hotela ili pak neke znamenitosti "bijelog nam Zagreba" – Trga bana Jelačića ili znamenite neogotičke Katedrale Marijina uznesenja.

Mi smo naše razgledavanje započeli na Trgu kralja Tomislava gdje smo naučili ponešto o povijesti i nastanku dijela grada zvanog "Lenucijeva potkova" koju čini niz trgova međusobno povezanih u jedinstvenu cjelinu u obliku slova "U".

Iako ideja potkove potječe iz doba "prije Lenucija", njezina se izvedba pripisuje inžinjeru Milanu Lenuciju koji ju je kao gradski projektant urbanistički osmislio koncem 19. stoljeća. Danas istočni krak potkove čine Tomislavov, Strossmayerov i Zrinski trg, njegov zapadni krak Marulićev, Mažuranićev i Trg maršala Tita, dok ga s južne strane zatvara Trg Ante Starčevića i Botanički vrt. Na svakoj od tih trgova nalazi se značajna "javna" zgrada (npr. HNK ili HAZU), a oni su međusobno povezani zelenim parkovima.

Jedna od posebno zanimljivih zgrada, a nalazi se na sjevernoj strani Trga kralja Tomislava, je Umjetnički paviljon, izgrađen i postavljen u Budimpešti za potrebe "milenijske izložbe" 1896., koji je zatim rastavljen, dopremljen u Zagreb, te ponovno sastavljen po nacrtu bečkih arhitekata Helmera i Fellnera . U Paviljonu je održana prva izložba "hrvatskog Salona" 1898. Ispred paviljona je Meštrovićeva skulptura koja prikazuje slikara Andriju Medulića.

Sljedeći trg u pravcu sjevera nazvan je po đakovačkom biskupu Josipu Juraju Strossmajeru, osnivaču Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na sjevernoj strani trga nalazi se prekrasna neorenesansna zgrada HAZU izgrađena 1880.godine, u kojoj je smještena i Strossmayerova galerija starih majstora, nastala temeljem donacije biskupa Akademiji koja sadrži impresivnu kolekciju uglavnom slikarskih radova europskih majstora iz razdoblja od 14-19.stoljeća.

Najsjeverniji trg u istočnom kraku je Trg Nikole Šubića Zrinskoga, po mnogima najljepši i najromantičniji gradski trg. Krasi ga nekoliko fontana, Glazbeni paviljon, te poprsja značajnih osoba iz hrvatske povijesti, znanosti i kulture (Ivan Mažuranić, Fran Krsto Frankopan, Andrija Medulić, Juraj Julije Klović, Nikola Jurišić, Ivan Kukuljević i Ruđer Bošković). Na njegovom sjevernom kraju nalazi se meteorološki stup gdje možete „očitati“ sve što vas u vezi vremenskih prilika u Zagrebu može zanimati (prosječne temperature, broj sunčanih dana, količinu padalina po mjesecima, tlak zraka, itd.)

Na južnom kraju Trga kralja Tomislava s kojeg smo započeli naše kružno putovanje gradom, nalazi se skulptura prvog hrvatskog kralja Tomislava na konju, djelo proslavljenog hrvatskog kipara Roberta Frangeša Mihanovića. Ovaj ponosni konjanik pozdravlja sve putnike koji s Glavnog željezničkog kolodvora ili iz južnih dijelova grada stižu u Zagreb i kreću tramvajem ili pješice prema sjeveru u pravcu glavnog gradskog trga.

Prema istraživanu što ga je Media net proveo u studenom 2008. godine, zagrepčani su najponosniji upravo na svoje parkove i zelenilo. Glavni grad Hrvatske ima natprosječnu zastupljenost zelenih površina unutar svojih urbanističkih međa. Dok je prosjek za europske gradove 5-10%, u Zagrebu je postotak zelenih površina čak 20%

Nastavili smo šetnju Trgom Ante Starčevića na kojem se nalazi zgrada jednog od prvih zagrebačkih hotela, popularne Esplanade koja danas pripada lancu Regent hotela s 5 zvjezdica i prestižno je svratište bogatih turista i ljudi iz poslovnog svijeta. Ova „stara dama“ kako je Zagrepčani od milja ponekad zovu, sagrađena je za potrebe putnika Orient Expressa, vlaka koji je povezivao Pariz i Istambul i koji je prolazio kroz Zagreb. Obnovljeni parkić s fontanom ispred zgrade Esplanade, slijedi originalnu ideju Lenucijeve potkove koja podrazumijeva zgrade okružene zelenilom.

Uz Botanički vrt stižemo do Trga Marka Marulića kojeg obilježava prekrasna secesijska zgrada Hrvatskog državnog arhiva. Ranije je u ovoj zgradi bila Nacionalna i sveučilišna knjižnica, sve do podizanja nove zgrade na južnom prilazu gradu kod Mosta Slobode. Od tuda zelene sove na vrhu zgrade današnjeg Državnog arhiva koje simboliziraju mudrost.


  • medijskih objava

  • oglasa

  • analiza

  • godina iskustva